Verklaring tot onbeslagbaarheid van de gezinswoning

Om te voorkomen dat eventuele schuldeisers beslag kunnen leggen op de gezinswoning, kan elke zelfstandige zijn gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren.

Verklaring tot onbeslagbaarheid van de gezinswoning

Om te voorkomen dat eventuele schuldeisers beslag kunnen leggen op de gezinswoning, kan elke zelfstandige zijn gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren. De verklaring moet gebeuren bij de notaris en moet een gedetailleerde beschrijving van de woning bevatten, alsook de vermelding van de eigen, gemeenschappelijke of onverdeelde rechten. Enkel de gezinswoning komt in aanmerking en niet een tweede verblijf. De verklaring biedt enkel bescherming t.a.v. beroepsschulden. De schulden moeten m.a.w. verband houden met de professionele activiteit. Ook sociale en fiscale schulden vallen hieronder. Het biedt geen bescherming t.a.v. gemengde schulden, dus schulden die ook een stuk privé zijn. Ook de personenbelasting wordt niet gedekt want dat is tevens een gemengde schuld. De onbeslagbaarheid geldt enkel voor schuldvorderingen die na de overschrijving op het hypotheekkantoor zijn ontstaan.

Vrije beroepers hebben vaak in hun gezinswoning een bureau of zelfs hun volledige praktijk en is er dus sprake van gemengd gebruik. In dat geval moet de notariële verklaringsakte duidelijk vermelden wat het woongedeelte en wat het gedeelte voor de beroepsactiviteit is. Wordt minder dan 30% (bv. 29,90%) voor beroepsdoeleinden gebruikt, dan is er geen probleem. De volledige gezinswoning geniet dan bescherming door de verklaring onbeslagbaarheid gezinswoning. Is het beroepsgedeelte echter 30% of hoger, dan slaat de onbeslagbaarheid enkel op het woongedeelte van de gezinswoning.