Herinneringen omtrent buitenlands onroerend goed verstuurd

Nadat Europa België daarvoor op de vingens heeft getikt, dient aan een buitenlands onroerend goed, net zoals voor een in België gelegen onroerend goed, een kadastraal inkomen toegekend te worden.

Herinneringen omtrent buitenlands onroerend goed verstuurd

Nadat Europa België daarvoor op de vingens heeft getikt, dient aan een buitenlands onroerend goed, net zoals voor een in België gelegen onroerend goed, een kadastraal inkomen toegekend te worden. Dat nieuw kadastraal inkomen zal vanaf de aangifte in de personenbelasting die in 2022 moet ingediend worden (inkomstenjaar 2021/aanslagjaar 2022) gebruikt worden om de onroerende inkomsten vast te stellen. Voor de aangifte in de personenbelasting van dit jaar (inkomstenjaar 2020/aanslagjaar 2021) verandert er nog niets.

Wie na 01.01.2021 een onroerend goed in het buitenland heeft gekocht, moet dat spontaan melden binnen de 4 maanden na de aankoop. Dat kan online gebeuren via MyMinfin, of via het aangifteformulier dat online terug te vinden is en per post of per mail te bezorgen aan de desbetreffende Administratie.

Wie reeds vóór 01.01.2021 eigenaar is geworden van een onroerend goed in het buitenland, heeft daarvoor normaliter het desbetreffende aangifteformulier van de Administratie Opmetingen en Waarderingen (het vroegere Kadaster) ontvangen dat tevens per post of per mail kan ingediend worden. Het is ook hier mogelijk om het aangifteformulier via MyMinfin in te vullen en via die weg in te dienen. Er is nog tijd tot 31.12.2021 de tijd om aangifte te doen. Diegenen die dat nog niet gedaan hebben, mogen sinds 03.11.2021 een herinnering in hun bus verwachten. Uit voorzorg heeft de Administratie de herinnering aan beide partners verstuurd zo die samen een aangifte in de personenbelasting moeten indienen, ook al is slechts één van hen eigenaar van een in het buitenland gelegen onroerend goed. In dat geval moet uiteraard alleen de eigenaar van het onroerend goed het aangifteformulier indienen. Geen aangifte indienen kan leiden tot een administratieve boete van € 250 tot € 3.000.