Geen kleine ondernemersregeling inzake btw voor gemeubelde logies vanaf 01.07.2022

Wie btw-belastbare handelingen stelt, moet daarvoor in principe een btw-nummer aanvragen en alle btw-verplichtingen terzake vervullen zoals het indienen van btw-aangiften.

Geen kleine ondernemersregeling inzake btw voor gemeubelde logies vanaf 01.07.2022

Wie btw-belastbare handelingen stelt, moet daarvoor in principe een btw-nummer aanvragen en alle btw-verplichtingen terzake vervullen zoals het indienen van btw-aangiften. Onder bepaalde voorwaarden kan echter geopteerd worden voor de kleine ondernemeringsregeling voor zover o.m. de jaarlijkse omzet niet hoger is dan € 25.000 excl. btw. Wie van deze btw-vrijstellingsregeling kan genieten, moet o.m. geen btw-aangiften indienen. Keerzijde van de medaille is dat er dan ook geen btw kan gerecupereerd worden.

Bepaalde belastingplichtingen zijn evenwel uitgelosten van de kleine ondernemersregeling. Het gaat o.m. om belastingplichtigen die handelingen verrichten bestaande uit werken in onroerende staat. Een bouwaannemer kan zich m.a.w. niet op die btw-vrijstelling beroepen. Ook het verschaffen van gemeubelde logies zou van de kleine ondernemersregeling uitgesloten worden en dit vanaf 01.07.2022.

Het een en ander heeft te maken met wetswijziging die op tafel ligt waarbij de btw-belastbare handeling ‘het verschaffen van gemeubelde logies’ wordt herbekeken. Momenteel vallen daar niet enkel hotels en motels onder, maar ook verhuurders van gemeubelde (studenten)kamers kunnen daarvan in principe gebruik maken voor zover dat gepaard gaat met bijkomende diensten, zoals het verschonen van linnen. De Btw-Administratie is daar echter niet gelukkig mee. Vanaf 01.07.2022 zouden daarom enkel nog het verschaffen van gemeubelde logies voor minder dan 3 maanden in hotels en motels, en inrichtingen met soortgelijke functie waar aan betalende gasten onderdak wordt verleend voor een periode van minder dan 3 maanden én voorzover dat gepaard gaat met minstens één van de volgende diensten, nl. fysiek onthaal, dagelijks verschaffen van ontbijt, en terbeschikkingstelling van huishoudlinnen, daarvoor in aanmerking komen. Die nieuwe zienswijze heeft ertoe geleid dat ook de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers moest herbekeken worden.