Vlaamse tariefverlaging registratiebelasting aankoop enige eigen woning

De Vlaamse regering heeft in haar zgn. Septemberverklaring van 27.09.2021 bepaald dat bij de aankoop van de zgn. enige eigen woning het tarief van de registratiebelasting zou dalen van 6% naar 3%.

Vlaamse tariefverlaging registratiebelasting aankoop enige eigen woning

De Vlaamse regering heeft in haar zgn. Septemberverklaring van 27.09.2021 bepaald dat bij de aankoop van de zgn. enige eigen woning het tarief van de registratiebelasting zou dalen van 6% naar 3%. Wordt na de aankoop over gegaan tot een ingrijpende energetische renovatie of (gedeeltelijke) heropbouw, dan zou het tarief van 5% dalen naar 1%. Bedoeling is dat deze nieuwe tarieven van toepassing zijn op alle koopovereenkomsten afgesloten vanaf 01.01.2022. De datum van de authentieke akte is daarbij bepalend.

Deze tariefdaling zou echter gepaard gaan met de afschaffing van de zgn. meeneembaarheid (van maximum € 13.000) van de registratiebelasting die u betaald heeft bij de aankoop van een vorige woning. Die afschaffing zou gelden vanaf 01.01.2024. Tot deze datum kan als overgangsmaatregel gekozen worden tussen ofwel, de nieuwe tarieven van 3% of 1%, zonder meeneembaarheid, ofwel de oude tarieven van 6% of 5%, met meeneembaarheid. De voordeligste keuze hangt af van de concrete situatie.